Tuesday, July 23, 2013

Alkisah breastpump elektrikku : from Sepctra 3 to Snow Bear Advance Electric Breast Pump

Avent manual breast pump is the best. Memang tak dinafikan. Sangat selesa, tak menyakitkan. Affordable. Tapi sejak mula terjebak dengan dunia EP ni, terasa memerlukan breast pump (BP) elektrik. Masa nak beli tu bertekak-tekak la jugak ngan husband. Mana taknya Avent manual tu dia yang belikan complete set sekali dengan avent cooler bag. Ingat lagi masa tu baru keluar dari hospital terus husband pegi jusco carikan BP. Tak sangka plak incek suamiku pandai jugak cari BP ni. Sampai sekarang daku masih sayangkan Avent manual tu. Now anak dah setahun enam bulan.
So, daku tunjuk jugak keras kepala, beli la jugak BP karen ni. Usya2... yang mampu masa tu Spectra 3. Masa tu ada promosi double pump dan free gift. Tanpa berfikir panjang dan baca review2 from mommies lain daku pon terus la beli. Beli kt littlewhiz masa tu.
 
Ok la mula-mula masa pakai tu... Lama-lama rasa macam BP tu tak best. Dan tak buat breast kosong sepenuhnya. Spectra tu guna masa dekat opis n masa terlampau bz kat rumah. Bila dah 7-8 kali guna, terasa macam memang tak serasi sangat. LDR mula-mula ada... 2-3 guna lambat... 8-9 kali guna lagi lambat. Sudahnya jadi tukun.
 
Khidmat Avent manual digunakan kembali sepenuhnya. Berpower pumping pon guna Avent manual ni. Alah bisa tegal biasa. Lama-lama tak lenguh. lalu daku pun menghantar lah spectra 3 tu untuk pergi service.. bila dh balik ke pangkuan still rs x best jugak gune pump tu...

Haaiisshhh... sambil-sambil tu aku pon dok la mengusya lagi bp2 karen yang ada kat market yang affordable. Tengok-tengok Avent single elektrik... kurang mampu la plak. Owh... secara personalnya saya lebih suka guna single pump dari double pump. Sebab ape? sebab sambil pegang pump pon saya masih boleh buat kerja (bila pump kat cubical), macam call orang ke (urusan kerja yeee). Menaip sikit-sikit ke. So tak de lah masa mengepump tu terbuang begitu saje. Cari punya cari tiba-tiba terjumpa bp brand Snow Bear ni... huh.?? Snow Bear...?? tak pernah dengar pon... try la cari review ibu-ibu yang penah guna brand ni. Semua review pon sangat positif,

Hati sudah la tertawan dengan bp ni. Then pergi Mom's Care tanye bp ni... kebetulan diorg ade promotion. From RM198 diskaun 20% dapatlah RM151... Apakah lagi yang ditunggu, terus rembat. Sebelum rembat tu suruh la promoter tu bukak dan demokan. OK... semakin tertarik. Lalu dibeli.

Ok... Kat bawah ni sedikit pandangan peribadi pasal breast pump Snow Bear ni...

* suctionnya ok... lembut lebih kurang macam avent manual daku itu. Walaupun section level pada maximum.
 
* ada 3 mode expression : express, natural dan gentel. Peribadinya saya lebih suka guna express mode. Sebab dah terbiasa kot masa guna avent manual tu, tangan ni dok mengepam dengan rhythm yang macam tu... hehehe...
 
* Hasil perahan lebih kurang avent manual daku juga... yippieee.... *lompat bintang...
 
* Tak banyak part nak kene cuci.

Lain-lain review boleh googel dari mommies lain kot. Panjang benau entry nya plak...

From this....

To This....



Ini adalah hasil power pumping menggunakan snow bear... hasil nya lebih kurang bila berpower pumping dengan avent manual...
 


Harap-harap Snow Bear ni ok la walaupun dah guna 2-3x... harap-harap sesuai dengan diriku. And for my Spectra3... Selamatla jadi tukun... Tapi kalau ada yang nak beli boleh je pm saya. Spectra3 double pump siap dengan petal massager...



p/s : lapar...

54 comments:

  1. kite skrg guna spectra gak..double nye..snow bear ni bape pnut?-sinchan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite beli 151 je snow bear ni... murah... spectra ni x seswai ngan kite la sinchan... huhuhuh...

      Delete
    2. pam ni single je eh?

      Delete
  2. spectra tu saya sempat pakai 2 bulan je. pastu jadi tukun. baru2 ni let go harga rm150 je heheheheh~ double pump siap.

    sekarang tengah usaha nak beli fs hahahahahah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis niha... kite pon ingat nk let go je... hahaha... jumpe brestpump murah ni then sesuai plak ngn tubuh badan ni... sgt puas hati... walopon harganya lagi murah dari avent manual set ku itu... hehehe...
      agaknya kalu nk beli breast pump ni mmg kene trial n error kot...

      Delete
  3. Kite try snow bear xkuar pon susu,xpndai nk gune..cmne ea

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh try adjust suction level ngan mode of expression x,,??

      Delete
  4. Awak beli kt mna yee..sy tgk harga around 180

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya beli kt mom's care kt jusco... ms ni ade promo...

      Delete
  5. sy pn gn xklua pn susu..dia mcm slow je wpon dh level 3..huhu..cmne ye

    ReplyDelete
  6. spectra tuh dh jual ke ? kalau belum berminat jugak nak beli :)

    ReplyDelete
  7. Saya beli snow bear lnsung x kuar susu sbb ade lubang kecik kt leher botol pngepam tu...die jd x kuat bile sucking even da level tggi..kene tutup dgn jari lubang kecik tu br terase kuat sucking tu...tension je beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pernah guna jd mcm ni, maybe punca dia dkt valve tu. try adjust valve tu. sy guna snowbear, alhamdulillah byk susu keluar.

      Delete
    2. Hi Aina, bagaimana nak adjust valve? pusing pusing saje?

      Delete
    3. Salam..mesti kes mcm saya jugak..sis mesti cabut membran putih tu kan yg dekat valve saya ingat yg itu penutup je so saya bukak membran putih tu...mmg sikit je suction n kena tutup lubang tepi tu dgn jari itu pun sikit je suction...membran putih tu jgn cabut...kalo cabut mmg suction dia lemah sgt...saya hampir nk jual balik..rupa rupanya membran tu puncanya..alhamdulillah susu byk jgk keluar

      Delete
  8. Saya ada jual Breast Pum Snow Bear murah...RM180.00+ Free postage....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak beli....

      Delete
    2. cmne nk contact awk ye?cm berminat...

      Delete
  9. hi, I pun guna Avent manual memang bagus, dah 4 tahun, walaupun manual pump tapi tidak pernah rasa letih mengepam dengan tangan. Tiba tiba teringinkan EP. Saya nak cari EP yang tak mahal, tak perlu heavy duty. Medela mini electric RM299. Snow bear RM189. Sentiasa out of stock. Sudah berbulan bulan saya mencari dan meng'google" di mana ada stock snow bear. Sekarang sudah saya dapat, saya cuba express, gentle and natural, rasa semuanya weak suction. Ketiga-tiga mode saya pun rasa lemah. Aduhai... Sepanjang masa ini, bila guna Avent manual, nak cepat saya cepat cepat express, saya boleh kawal kelajuannya. Yield pun dapat banyak...1 sesi boleh dapat 6-8oz.
    Patutkah saya beri Snow Bear 1 peluang lagi?

    ReplyDelete
  10. Hmmpp.. kat FB banyak review bagus bagus.. rupa rupa kat sini, banyak yang rasa suction dan power snow bear lemah!! aduhai.. dah naik kapal lanun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually... depend pd badan masing2... mcm sy masa beli spectra dulu pon bc review ibu2... mcm besttt... tp bile dh beli n gune sndiri, sbnrnye x susai pon dgn saya...~

      Delete
  11. salam...awak pegi mom care kt mne yer?

    ReplyDelete
  12. salam..dh jual ke spectra 3 tu ..email saya ssarah.ramli@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Salam..blh share x cmne nk wt power pumping guna single pump yer?coz setahu sy power pumping ni pump dua2 breast serentak kn?or pump sebelah sebelah?sory,masih belajar ttg ilmu bf ni :) tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. power pumping x semstinye dgn double breast pum saje...

      kalu singgle pump...

      10 minit kanan... then tukar 10 minit kiri... then tukar balik kanan... smpai cukup sejam...~

      kalu doube... 10 minit pump... 10 minit rehat...~smpai cukup sejam...

      jgn slh fhm... power pumping bukan utk double pump je ye...~

      Delete
  14. Assalamualaikum sis, sheila nak tanya sikit.. snow bear memang takda waranty ke? sheila berkenan nak beli, tapi tengok komen-komen ni macam rasa was-was nak beli pula. adoii.. camne ekk. mohon bantuan penerangan sis, sheilashahfiekry@gmail.com

    terima kasih ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy beli di butik mom's care... so warranty dr butik tu...~

      Delete
    2. warranty tuk snow bear setahun je...

      Delete
  15. Cer ushar kidz & mum shop kat 29G, Jalan Putra Mahkota, Putra Heights, Subang Jaya....kedai ni ade fb...Kedai Bayi Murah....RM189 je..

    ReplyDelete
  16. Salam mcm dh Minat dgn snowbear tp komen mcm -ve je...Adela Google psl snowbear katanya sesuai utk 'inverted' nipple... Sy 1st time BF...mohon pencerahan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman saya lah... ms sy beli spectar dulu pon, bc review mmg best... tp bile beli, x sesuai dgn saya...~ kdg2 nk beli bp ni kene amik risiko juge ye...

      kdg2 beli yg mahal2 tp pump2 susu xnk kuar.... beli yg murah... mencurah2 pulak susu kuar...~

      Delete
  17. Salam mcm dh Minat dgn snowbear tp komen mcm -ve je...Adela Google psl snowbear katanya sesuai utk 'inverted' nipple... Sy 1st time BF...mohon pencerahan...

    ReplyDelete
  18. Snow bear bagus.. sya da pkai 3 bln setakat ni susu Alhamdulillah.. byk juga kluar.. xde masalah.. yg part lubang kecil kat leher pump tu x perlu pon nk ditutup.. mmg cm tu lah.. puas hati sgt2.. sya ade cuba pump lain mcm autumn pon xsedap.. snow bear gak the best...

    ReplyDelete
  19. Salam tumpang lalu. Saya pun nk let go spectra 3. Guna dlm 4 ke 5 bulan je sbb tak serasi. Sy prefer avent manual lagi. Sapa berminat contact sy 013-2042418

    ReplyDelete
  20. Aslkm.. Tumpang tanye.. Saye berminat sgt nak beli pump snow bear ni.. Puan beli di jusco mane eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya beli di butik Mom's Care di Jusco Melaka. last time sy pegi diorg kehabisan stok... ms tu pegi bwk kwn survery breastpump...~

      Delete
  21. Saya nk letgo pump medela mini elektrik..beli 31/3/14... Nk jual rm250...Pkai 2 hr je ms lps brsalin ms susu xkuar..skrg direct bf...minat sms 0127781232

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. snow bear pump mmg besttt.. suction dia lembut dan x sakit.. mencurah2 susu keluar.. even harga murah tapi berbaloi... kalu ada snow bear double pump kan best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieyda guna yg advanced ke micro..dlm dilema n.hihihi
      (alin)

      Delete
  24. Dkt kidsmodehouse bangi ada jual rm 183

    ReplyDelete
  25. Sy nk jual bp snow bear ni..sbb dgn sy xserasi plak..bru beli 26 mei 2014..bleh contact sy melalui email yana_sagi@yahoo.com sy jual RM170 je..da free gift 1 bottle bumble bee n 10 plastic storage autumnz..1 baby romper..1 baby hat..1 baby bip..boleh klik kat link ni tuk pic http://lily-liyana-lily.blogspot.com/2014_07_01_archive.html#3218617764019044163

    ReplyDelete
  26. Sy nak let go spectra 3 and medela fs. Both beli tahun 2012.
    Spectra 3 (double pump) pakai x sampai 10x. condition 9/10. Sbb nk let go - tak serasi.

    Then beli medela fs. Pakai dalam 3 bulan pastu simpan. 2014 bersalin lagi. Kali ni fs mmg sangat x serasi. Time to let go. Condition 8.5/10.
    Siapa yg berminat nak beli boleh whatsapp ke 011-28524314

    ReplyDelete
  27. Salam.. saya nak let go BP EP jenama Tommee Tippee.. sebabnya itu saya beli sebelom bersalin lepas bersalin mak mertua saya belikan set yang sama.. sekarang saya ada dua set yg sama.. kalau ada yg berminat or nak tgk gambar.. sila whatssap saya - nora 012 6074362.. tq

    ReplyDelete
  28. sy nk cari spare part utk snow bear.kawan2 tau nk cari di mana x.waassup sy 0197109500

    ReplyDelete
  29. Dlm dilema pulak.ingt nk beli snow bear....tau medela swing.tp nk cuba snow bear....ade pstf n ngtif lak..klu online kdai mane ok ye

    ReplyDelete
  30. Replies
    1. Saya pun rasa snowbear saya rosak.
      Suction tak best macam dulu.
      Mmg best pakai snowbear

      Delete
  31. Saya nak letgo Malish Ilaria
    RM350 complete dapat pump set
    Condition 9.5/10
    Baru pakai sekali
    Tak sesuai dengan saya
    Wassap 0173873272

    ReplyDelete
  32. Snowbear mmg the best. Sy dah beli. Sempat guna 8 bulan juga. Sy terpaksa let go sebab masa tu dah beli spectra s1. Tapi, sy menyesal sgt. Wlupun spectra s1 bagus, tapi, tak boleh lawan snowbear. Tapi, sy punya bukan snowbear warna kuning ni. Sy punya snowbear warna pink ungu dulu tu. Suction mmg sedap. Skrg jenama pump tu dah ganti dgn nama malish freestyle. Memang sgt2 puas hati. Cara suction nya lebih kurang medela. Dia pump sekali kosngkan berasa kita. First Time guna, untuk sebelah je, dapat sampai 6 aunz Utk sekali pump selama 15 minit. Bila guna spectra s1 tak pernah Dpt byk MCM tu. Sgt2 menyesal. Utk baby sy akan sgt ni, sy dah start cari semula jenama pump malish freestyle tu.

    ReplyDelete