Monday, July 29, 2013

Breast pump : Avent Manual vs Snow Bear Electric

Setelah beberapa hari guna snow bear ni tetibe rasa mcm berbaloi-baloi plak beli... Sebab ape...? sebab saya adalah pengguna avent manual... hehehe...
Pening?
Kalau pening jom layan gambar bawah ni...
Ada magic... hihihi...
 
ni ring adaptor utk breast pump snow bear..digunakan utk convert wide neck kepada standard neck...
 
 
Mcm ni... ini breast shield snow bear... storage bottle tu brand autumnz,
 
 
 
Kemudian saya telah membuat experiment
 
 
 
Saya try ring adaptor ni kt avent saya... ok fit...
 
 
 
tadaaaaaa.... lepas ni boleh terus perah dlm storage bottle. xyah transfer2 lg from bottle avent to storage bottle... kan bagus kalu ade jual ring adapter ni je... ade ke..???
 
 
 
Magic x..?? magic x..?? magic kan...?? ehehehe....
Tu je la pon sebenarnye... ;p
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
p/s : Ramadhan dah masuk 10 mlm terakhir... jom cari lailatul qadar...~

Tuesday, July 23, 2013

Alkisah breastpump elektrikku : from Sepctra 3 to Snow Bear Advance Electric Breast Pump

Avent manual breast pump is the best. Memang tak dinafikan. Sangat selesa, tak menyakitkan. Affordable. Tapi sejak mula terjebak dengan dunia EP ni, terasa memerlukan breast pump (BP) elektrik. Masa nak beli tu bertekak-tekak la jugak ngan husband. Mana taknya Avent manual tu dia yang belikan complete set sekali dengan avent cooler bag. Ingat lagi masa tu baru keluar dari hospital terus husband pegi jusco carikan BP. Tak sangka plak incek suamiku pandai jugak cari BP ni. Sampai sekarang daku masih sayangkan Avent manual tu. Now anak dah setahun enam bulan.
So, daku tunjuk jugak keras kepala, beli la jugak BP karen ni. Usya2... yang mampu masa tu Spectra 3. Masa tu ada promosi double pump dan free gift. Tanpa berfikir panjang dan baca review2 from mommies lain daku pon terus la beli. Beli kt littlewhiz masa tu.
 
Ok la mula-mula masa pakai tu... Lama-lama rasa macam BP tu tak best. Dan tak buat breast kosong sepenuhnya. Spectra tu guna masa dekat opis n masa terlampau bz kat rumah. Bila dah 7-8 kali guna, terasa macam memang tak serasi sangat. LDR mula-mula ada... 2-3 guna lambat... 8-9 kali guna lagi lambat. Sudahnya jadi tukun.
 
Khidmat Avent manual digunakan kembali sepenuhnya. Berpower pumping pon guna Avent manual ni. Alah bisa tegal biasa. Lama-lama tak lenguh. lalu daku pun menghantar lah spectra 3 tu untuk pergi service.. bila dh balik ke pangkuan still rs x best jugak gune pump tu...

Haaiisshhh... sambil-sambil tu aku pon dok la mengusya lagi bp2 karen yang ada kat market yang affordable. Tengok-tengok Avent single elektrik... kurang mampu la plak. Owh... secara personalnya saya lebih suka guna single pump dari double pump. Sebab ape? sebab sambil pegang pump pon saya masih boleh buat kerja (bila pump kat cubical), macam call orang ke (urusan kerja yeee). Menaip sikit-sikit ke. So tak de lah masa mengepump tu terbuang begitu saje. Cari punya cari tiba-tiba terjumpa bp brand Snow Bear ni... huh.?? Snow Bear...?? tak pernah dengar pon... try la cari review ibu-ibu yang penah guna brand ni. Semua review pon sangat positif,

Hati sudah la tertawan dengan bp ni. Then pergi Mom's Care tanye bp ni... kebetulan diorg ade promotion. From RM198 diskaun 20% dapatlah RM151... Apakah lagi yang ditunggu, terus rembat. Sebelum rembat tu suruh la promoter tu bukak dan demokan. OK... semakin tertarik. Lalu dibeli.

Ok... Kat bawah ni sedikit pandangan peribadi pasal breast pump Snow Bear ni...

* suctionnya ok... lembut lebih kurang macam avent manual daku itu. Walaupun section level pada maximum.
 
* ada 3 mode expression : express, natural dan gentel. Peribadinya saya lebih suka guna express mode. Sebab dah terbiasa kot masa guna avent manual tu, tangan ni dok mengepam dengan rhythm yang macam tu... hehehe...
 
* Hasil perahan lebih kurang avent manual daku juga... yippieee.... *lompat bintang...
 
* Tak banyak part nak kene cuci.

Lain-lain review boleh googel dari mommies lain kot. Panjang benau entry nya plak...

From this....

To This....



Ini adalah hasil power pumping menggunakan snow bear... hasil nya lebih kurang bila berpower pumping dengan avent manual...
 


Harap-harap Snow Bear ni ok la walaupun dah guna 2-3x... harap-harap sesuai dengan diriku. And for my Spectra3... Selamatla jadi tukun... Tapi kalau ada yang nak beli boleh je pm saya. Spectra3 double pump siap dengan petal massager...



p/s : lapar...

Thursday, July 18, 2013

Puasa dan Penyusuan (2nd year)

Alhamdulillah hari ni dah masuk 9 Ramadhan... juga tahun kedua saya berpuasa dan meyusukan. Alhamdulillah masih berpuasa penuh lagi setakat ni. Cerita pertama kali saya mengahadapi puasa tahun lepas ada dalam blog ni. Kalau rajin boleh la menggali 2012 punya entry.
 
Puasa dan penyusuan amat mencabar. Ramai ibu-ibu yang risau bila tiba bulan Ramadhan. Risau susu drop. Tak cukup susu... Nasihat saya, jangan letak kan mind set macam tu. Seolah-olah anda tidak gembira dengan kehadiran Ramadhan. Ramadhan la bulan yang paling ditunggu-tunggu umat Islam. Jadi mengapa harus khuatir. Kalau mind set anda terus meletak kan Ramadhan dan ibadah puasa itu menyebabkan susu akan berkurangan takut-takutnya nanti kita jadi tak ikhlas nak buat ibadah puasa nanti, Sudahnya nanti dapat puasa kering sahaja. Masyaallah...
 
Islam tu tak kejam ibu-ibu... ada rukhsah. Jangan sampai memudaratkan diri sendiri.
 
Puasa saya kali ni saya, buat apa yang saya buat seperti tahun lepas... yang penting minum air secukupnya. Anda juga boleh mengamalkan pengambilan supplement untuk memberikan tenaga sepanjang hari. Banyak dah supplement kat pasaran yang salah satunya mungkin serasi dengan anda. Cubalah... Saya juga mengamalkan supplement. Agak berbeza dari yang tahun lepas tanpa pengambilan mana-mana supplement. Lebih cergas dan bertenaga.
 
Ingat ye ibu semua... supplement tu bukan semata-mata fungsi nya untuk menambah dan memperbanyakan susu. Walaupun banyak iklan-iklan promosi kata boleh banyak kan susu, tapi kalau anda sendiri tak faham konsep demand dan supply, rugi duit je beli berpuluh-puluh RM supplement.
Walaupun bulan Ramadhan, tetaplah pada jadual mengepam masing-masing. Dan mungkin boleh menambah kekerapan mengepam disebelah malam.
 
Jangan lupa untuk kekalkan hidrasi badan. Minum air secukupnya bermula dari lepas berbuka sehingga habis waktu sahur. Sekurang-kurangnya 2 litre air. Dan banyak kan berdoa diberi kekuatan untuk menjalani ibadah puasa. Insyaallah.
 
 
 
 
Masih minum susu umie - setahun 6 bulan... umie ada 6 bulan lagi nak tamatkan tempoh penyusuan Siti Aisyah 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
p/s : bangga jap dengan diri sendiri...oppsss... bukan riak ye... yang penting nawaitu kannnn....~ masih terus mencabar diri sendiri untuk habiskan tempoh penyusuan Siti Aisyah... Pas tu tak saba nk beranak lagi n breastfeed lagi... such a beautiful journey...