Thursday, July 19, 2012

Aisyah Turns 6 months Old

Esok anak umie genap 6 bulan sudah. Bermakna dah 6 bulan umie beri Aisyah minum susu umie, walaupun ada cubaan nak beri susu formula. Hehehehe... Syukur jugak Aisyah rejek susu formula yang tak shedap tu kan...?? susu umie gak sedap... hehehe...

Walaupun umie tak secara eksklusif beri Aisyah breast milk sepenuhnya, sebab kadang-kadang umia bagi Aisyah air masak dan umie dah bagi Aisyah makan sebelum waktunya, tapi umie tetap bangga dengan diri sendiri sebab berjaya menyusukan Aisyah dengan susu umie sehingga 6 bulan.
Bila Aisyah dah start makan, umie sangat seronok prepare makanan untuk Aisyah... macam-macam puree umie buatkan untuk Aisyah...


yang oren tu puree carrot lepas di bekukan dalam ice tray,bila dah keras ketul-ketul transfer kan dalam tupperware,
yang kale hijau tu puree brokoli + bunga kobis...baru nak di bekukan..

Yang ni plak puree pear + apple...pun baru nak di bekukan
yang ni air rebusan apple + pear nak bagi anak umie minum...sedap...manis-manis buah je... hehehe...


Umie buat Aisyah punye stok makanan untuk seminggu...senang sikit bagi ibu-ibu bekerjaya macam umie ni...hehehe... so bila Aisyah nak mamam, Mama Wan Aisyah tinggal panaskn aje...senang kan..?? Seboleh-bolehnya umie akan elak kan bagi Aisyah makanan instant macam nestum tu. Macam mana umie bersemangat nak bagi susu umie pada Aisyah, macam tu la jugak umie bersemangat nak buat makanan untuk Aisyah dari air tangan umie. Dengan harapan, bila besar nanti Aisyah tahu hormat babah dan umie... jadi anak yang berguna...

Pada ibu-ibu kat luar sana, elak kan la anak-anak kita makan benda-benda instant macam nestum tu. Dengan kita bagi dia berbagai-bagai jenis puree secara tak langsung meransang deria rasa baby...

No comments:

Post a Comment