Monday, April 30, 2012

YAHUDI Musuh Islam Yang Terang lagi Jelas dan Nyata

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya pertunjuk Allah (Ugama Islam) itulah pertunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahi yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatu pun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu.Ibnu Abbas menjelaskan bahawa kaum yahudi Madinah dan Nasrani Najran mengharapkan agar Rasulullah solat menghadap kiblat mereka. Harapan ini semakin kecil terwujud saat Allah mengubah kiblat kaum muslimin ke arah Ka'abah. Akhirnya mereka putus asa berusaha membuat Rasulullah memeluk agama mereka. Maka itu turunnya ayat 120 surah al-Baqarah ini. (HR Tsa'labi)Orang-orang Yahudi berkata: "Tangan Allah terbelenggu", sebenarnya tangan merekalah yang dibelenggu dan merekalah yang dila'nat disebabkan apa yang telah mereka katakan itu. (Tidak demikian), tetapi kedua-dua tangan Allah terbuka; Dia menafkahkan sebagaimana Dia kehendaki. Dan Al-Qur'an yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu sungguh-sungguh akan menambah kedurhakaan dan kekafiran bagi kebanyakan di antara mereka. Dan Kami telah timbulkan permusuhan dan kebencian di antara mereka sampai hari kiamat. Setiap mereka menyalakan api peperangan Allah memadamkannya dan mereka berbuat kerusakan dimuka bumi dan Allah tidak menyukai orang-orang yang membuat kerusakan.
(Al-Ma'idah : 64)

 Dan kamu akan melihat kebanyakan dari mereka (orang-orang Yahudi) bersegera membuat dosa, permusuhan dan memakan yang haram . Sesungguhnya amat buruk apa yang mereka telah kerjakan itu.
(al-Ma'idah : 62)
Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu menjadikan orang Yahudi dan Nasrani sebagai teman setia(mu); mereka satu sama lain melindungi. Barang siapa diantara kamu yang menjadikan mereka teman setia, maka sesungguhnya dia termasuk dalam golongan mereka. Sungguh Allah tidak memberi petunjuk kepada mereka orang-orang yang zalim
(Al-Ma'idah : 51)

Sudah terang lagi jelas di dalam al-quran menyatakan tentang Yahudi dan Nasrani. Selagi namanya Yahudi selagi itulah mereka itu musuh Islam... kerana di dalam al-quran tidak menyebut Yahudi zionist... Yahudi tetap Yahudi... Dan mereka itu melakukan kezaliman dan tidak akan pernah mendapat petunjuk dari Allah. Kezaliman dan kurang ajar mereka sejak dari zaman Nabi-nabi kita lagi. Dan bagaimana Yahudi mengutuk tuhan kita...

Jadinya...Yahudi sama sekali tidak perlu dan tidak patut mendapat penghormatan dari umat Islam... Kenyataan "Jangan point Yahudi itu dan ini" adalah tidak wajar... Seolah-olah Yahudi masih berhak mendapat tempat di muka bumi ini... Subhanallah...fikir la sebelum menulis sesuatu...

Memang benar ada dikalangan nabi-nabi kita berketurunan Yahudi... Tapi harus diingat... Allah mengutuskan nabi-nabi dan rasul-rasul di kalangan kaum-kaum mereka juga untuk membawa ke jalan yang benar... tapi ayat-ayat al-quran n al-hadith sudah cukup jelas untuk menerangkan mengapa Yahudi itu adalah kaum yang dilaknat Allah... Dan sudah jelas juga didalam al-quran mengatakan Allah tidak akan memberi petunjuk kepada mereka... Jadi selama-lamanya mereka memang tidak akan menghormati Islam...

Jangan kerana taksubkan sesuatu maruah agama kita tergadai... Nauzubillah...~

2 comments:

 1. Assalamualaikum.. Klu bahasa saya xbrapa tepat.. Saya mmg xpandai bab agama.. Cuma nak bertanya.. Berkenaan ayat almaidah 59.. Mintak penghuraian..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam... Saya pun bukan la orang yg tinggi ilmunya. cumanya kalu ade yg tidak tepat dgn penulisan saya harap diperbetulkan. kita sama-sama belajar ye.

   almaidah ayat 59. terjemahan nye lebih kurang begini...

   "Katakanlah: "Hai Ahli Kitab, apakah kamu memandang kami salah, hanya lantaran kami beriman kepada Allah, kepada apa yang diturunkan kepada kami dan kepada apa yang diturunkan sebelumnya, sedang kebanyakan di antara kamu benar-benar orang-orang yang fasik ?"

   Ahli kitab ni, sepanjang pemahaman saya adalah ahli Taurat dan Injil, yaitu mereka yang beriman kepada dien samawi, seperti Yahudi dan Nasrani.(betul kn kalu sy salah)

   sebabnya turun ayat ini adalah, saya terangkan secara ringkas nye ye...

   Ibnu Abbas meriwayatkan, bahwa ada segolongan orang-orang Yahudi datang kepada Nabi saw. yang di antaranya ialah Abu Yasir bin Akhthab, Nafi bin Abu Nafi' dan Ghazi bin Umar. Mereka bertanya kepada Nabi saw. tentang rasul-rasul yang diimaninya, kemudian Nabi menjawab, "Aku beriman kepada Allah dan apa yang diturunkan kepada Ibrahim, Ismail, Ishak, Yakub dan anak cucunya dan apa yang diberikan kepada Musa dan Isa serta apa yang diberikan kepada nabi-nabi dari Tuhannya. Kami tidak membeza-bezakn seorang pun di antara mereka dan kami hanya tunduk dan patuh kepada-Nya." Tatkala Nabi saw. menuturkan tentang perihal Nabi Isa, mereka mengingkari kenabian Isa, dan mengatakan, "Kami tidak beriman kepada Isa dan juga kepada orang-orang yang beriman kepadanya.

   wallahualam...

   Delete