Monday, October 31, 2011

Bahagianya




Tiada apa yang lebih membahagiakan apabila suamimu memuji masakanmu...~
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Senyum sampai ke telinga.. *big grin*




Distance




Suami : Bulan depan Aman kena kerja di Shah Alam...
Isteri : Hmmm...kenapa Tuhan tak pernah mahu kita hidup bersama...?? :(
Suami : Mungkin ada hikmah...
Isteri : Tapi sampai bila :(
Suami : Entah lah...Tuhan sahaja yang tahu...
Isteri : Saya mahu berhenti kerja dan ikut awak. Boleh tak?
Suami : Mana kita mampu. Gaji Aman seorang tak cukup...Tabah la sayang... Dugaan hidup...







p/s : Aku mahu sentiasa dekat denganmu... Agar aku tahu keperluan kamu terjaga... Makan minummu lengkap... Kesihatanmu terjaga... Aku mahu menjadi orang yang menyambutmu di muka pintu setiap kali kamu pulang dari kerja... Tuhan...Tolonglah benarkan semua ini berlaku... 

Friday, October 28, 2011

Happy Birthday Mama 2011

Today is 28 October 2011...
Today is my mom birthday...

Tapi...kelainan terasa untuk tahun ini... Tak seperti tahun lepas....

Buat mamaku...
Selamat Ulang Tahun Kelahiran...
Ulang tahun kali ini ada kelainannya...

Sangat terasa kelainannya...
Ulang tahun kelahiranmu di Tanah Suci Mekah...
Tiada lagi suapan kek dari ayahanda...

Mama...
Kaabah adalah hadiah terbaik untukmu...
Semoga mama tenang menunaikan ibadah...
Berdoalah...agar tiada lagi kesedihan yang bersarang di hati...

Anak-anakmu di sini mendoakan kesejahteraanmu...
Menantikan kepulanganmu...
Mengharapkan ketenangan menggantikan kesedihan di hatimu...

Pulanglah dengan senyuman...
Pulanglah dengan wajah yang tenang...
Anak-anakmu di sini menanti...

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN


Photo courtesy : My big bro; live from Makkah



p/s : begitu mereka hampir dengan Kaabah...Subhanallah...

Thursday, October 27, 2011

Deepavali Excitement + Baby's stuff

Yesterday was Deepavali Day... And I want to wish Happy Deepavali to my officemate and my ex-officemate :

Shalini and Nalini

Their name just look alikes... Kadang-kadang saya pun tersasul panggil Shalini dengan nama Nalini.. Shalini is my officemate...and Nalini used to be my officemate...


Okeyh...habis cerita pasal Deepavali and my Indian friends...

So...semalam cuti sempena Deepavali and Jusco tengah ada SALE...Incek Suami pun ada di rumah... Ajak la dia pergi Jusco tengok-tengok baby's stuff...
Ingat nak tengok-tengok saja. Tapi terbeli jugak. Hehehee...
Tak banyak pun yang dibeli. Cuma beli yang penting-penting sahaja.
Beli sikit-sikit.
Takut jugak nak beli banyak-banyak...sebab kita tak tahu apa yang akan jadi dimasa akan datang. Harap-harap baby dan mamanya sihat sampai ke due date. And also sehingga lepas bersalin...

Masa shopping tu tengok Incek Suami macam blur-blur and tersipu-sipu...ehehehe...
Almaklumla...anak pertama...
Nasib la Mamanya dah ada checklist and dah bertanya pada teman-teman yang dah ada pengalaman.
Bukan macam yang sebelum ni, pergi dekat baby's department kat Parkson; Mama tengok Babah, Babah pun tengok Mama...dua-dua pun blur tak tahu nak mulakan...
Last-last tak beli apa pun... :D

Bila dah bawak balik barang-barang untuk si kecil ni...rasa macam excited gila...
Semoga anak Mama dan Babah membesar dengan sihat dan kuat kat "dalam" tu...
Bila tiba waktunya... Mama dan Babah akan sambut baby dengan gembira... :)



p/s : Konpius nak nak ambil kaler pink ke tak...sebab bile Incek Suami kata macam ni "confirm ke baby girl...". Walaupun masa scan nampak girl.... ;p

Tuesday, October 25, 2011

Perempuan...Perempuan...Perempuan

Mungkin ada yang tak berapa suka or senang dengan entry ni...
Tapi...saya nak tulis jugak...

"Wa dah lama bengang dan sabar dengan lu la Minah...Lu ni kan perempuan paling hipokrit wa pernah jumpa. Lu ni hidup memang suka berpura-pura ke...?? Lu dengan akak lu sama saja...Tiada bezanya... Bila depan lu wa pun terpaksa jadi hipokrit jugak...bleerrgghh...benda yang paling wa tak suka buat... Tapi sorry la lately ni memang wa dah tak boleh tahan dengan kehipokritan lu...sampai wa pun dah malas nak hipokrit depan lu. Kalau wa tak suka lu...wa memang tak suka lu. Wa tak kacau hidup and kerja lu... so, lu pun jangan kacau hidup and kerja wa..."

Sekian, terima kasih

Wednesday, October 19, 2011

Khabar dari Madinah Part II






Hari ni selepas Zohor waktu di Madinah mereka akan berangkat ke Mekah...
*
*
*
Semoga selamat semuanya...








Monday, October 17, 2011

Yang Dikasihi dan Yang Dirindui

Rasa macam hidup ni tak lengkap tanpa mereka ni...

Mama - It's been a week after keberangkatan Mama ke Tanah Suci. Tapi rindunya sudah tak tertanggung lagi. Terasa lama sangat nak tunggu tarikh kepulangan mereka ke Tanah Air. Harap-harap Mama dan Along sihat-sihat sahaja di sana.
Rindu betul nak makan lauk yang Mama masak. Rindu betul nak cium Mama pagi-pagi sebelum pergi kerja.

I am just like a kitten lost their mother... Rindu Mama


Incek Suami - Last weekend adalah weekend yang paling singkat saya bersama suami. Tahu-tahu je hari ni dah hari Isnin. Its mean hari untuk kami jauh-jauh. Dan selama lima hari ni la kami tak akan berjumpa. Dan setiap kali itu hari Jumaat adalah hari yang paling dinanti. Tapi selalunya hari-hari yang berlalu sangat lambat. Everytime terkenangkan Incek Suami pasti saya akan beli aiskrim. Eat ice cream make me feel so close to him. Sebab kami selalu habiskan masa makan aiskrim dalam kereta sama-sama.



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Mereka berdua ini adalah orang terpenting dalam hidup saya...
Mereka berdua inilah orang yang paling saya kasihi...



p/s : rumah sunyi tanpa Mama dan Along menyebabkan saya selalu terkenangkan ayah...Al-Fatihah

Saturday, October 15, 2011

Kisah Pak Buyung

Incek suami yang hanya dijumpai hanya pada hujung minggu selalu menjadi mangsa keadaan oleh Mak Buyung...Bila ingat-ingat balik kesian Pak Buyung... ;p

Dan perkara-perkara tu semua buat saya rindu lebih kat incek suami bila dia tak ada...

Selalu terjaga dengan mengejut bila saya kejut dengan mengejut bila kaki saya cramped di pagi hari or ditengah malam hari...hehehehe... 
(p/s : bila awak tak ada...cian saya sorang-sorang bila kaki cramp)

Incek suami la orang yang akan selalu menyarungkan stokin sebelum saya tidur. Dan dialah orang yang akan memastikan kaki saya ditinggikan. Dan bila tengah malam kaki saya dah jatuh dari bantal, dialah orang yang akan bangun dan naikan semula kaki saya atas bantal.
(p/s : bila awak tak ada...setiap kali saya sarung stokin mesti teringat awak...)

Bila incek suami ajak teman dia tengok TV...saya teman dia dengan mata tertutup...(tidur la tu)
(p/s : Malam tadi teman awak sambil tidur sambil peluk kaki awak...sebab dah rindu sangat)


Bila incek suami kena pergi, semua tu buat saya rindu sangat dekat dia... Cuma BBM dan call yang jadi penghubung kami...
And one thing for sure the distance make our love stronger...

Friday, October 14, 2011

Selagi Tak Puas Hati






Asyik mengubahsuai blog... Selagi tak puas hati la katakan... ada saja benda yang hendak ditukar, dibuang dan ditambah.
Lagi-lagi bila memang dah tak ada kerja kat pejabat. Haaiihh...~





Thursday, October 13, 2011

Khabar dari Madinah

Terima kasih kepada teknologi...!!!


Dengan adanya Blackberry saya boleh berkomunikasi dengan abang saya yang kini berada di Madinah menerusi BBM... :D

Bunda tercinta...~

Rinduuuuuuu nyeeeee....~

Ni Maklong saya...

Ni Makteh & Pakteh saya...

Semoga semuanya sihat & baik2 saja di sana...amin

Inilah my big bro...hehehe...bonzer kami tauuu...!!!



Semoga mereka semua selamat, sihat dan baik-baik sahaja di sana...
Minggu depan baru mereka semua berangkat ke Mekah...

Mereka di sana lewat 5-6 jam waktu Malaysia...

Wednesday, October 12, 2011

Sekitar keberangkatan Ibunda ke Tanah Suci






saya nmpak sedikit tembam di situ...huhuhuhu...~

Nenek + Mama


Maklong + Mama = Mereka ini Tetamu Allah

 



Selamat menunaikan Ibadah Haji

Buat ibunda dan kakanda tersayang....
Selamat menunaikan Ibadah Haji...Rukun Islam yang ke-5

Alhamdulillah...Allah memakbulkan doamu bundaku...juga doa anak-anakmu ini yang sangat mengharapkan bunda dapat menunaikan Ibdah Haji pada tahun ini...
Walaupun pemergianmu tanpa ayahanda...namun kami tahu...ayah sentiasa ada bersama denganmu...

Kakandaku...pemergianmu menggantikan ayahanda ke Tanah Suci yang telah dirancang sejak setahun yang lalu...
Jagalah bunda dengan baik di sana...kamu memikul tanggungjawab yang besar sebagai muhrim ibunda kita...

Kami di sini mendoakan kesejahteraan ibunda dan kekanda sepanjang menunaikan ibadah di sana...
Tak perlu risau tentang kami di sini....semuanya baik-baik sahaja... Insyaallah...

Buat kakandaku...
Tolong tengok-tengok kan maklong kita juga...selalu lah bersama dengan mereka...

Akhir kata... selamat beribadah kepada kamu semua...
Kamu semua adalah tetamu Allah...
Alhamdulillah....


Selamat pergi dan selamat kembali...~ gonna miss you mama...




p/s : Sungguh lama nak tunggu 25 November 2011