Sunday, December 26, 2010

All I have is You...Thank you Allah..

O Allah! I have surrendered myself over to you and have turned my face towards You, 
and leave all my affairs to You 
and depend on You 
and put my trust in You 
expecting Your reward 
and fearing Your punishment. 
There is neither fleeing from You 
nor refuge but with You. 
I believe in the Book (Qur'an) which You have revealed and 
 in Your Prophet (Muhammad) whom You have sent.
 
 
 
 

Friday, December 24, 2010

saya kurus...ye...saya memang kurus

Iye...saya memang kurus...bukan kurus sahaja...tapi kurus kering okeyh...
So... do you have a problem with that..?? What ever it is... I am so grateful for what I am... so greatful of being so skinny...
If you see me ugly in that skinny body it is up to you... For me, the ugly and the beauty of somebody is could be see from the inside...

Girls out there...note this when you say I am skinny:

1) While every girl out there struggling on their diet...worry about gain some weight..well.. I eat what I want... I eat as much as I can...without worrying my weight...

2)  This skinny girl is getting married...!! kurus kering pun...saya kawen okeyh...ada jugak orang nak kat saya...


You tell me... you dont worry about your weight when you eat too much...when you eat chocolate...when you eat ice cream..tell me you not worry at all... 
If people ask me about "tak takut gemuk ke..??" and I proudly will answer "NO"

So...I dont even care what people say...like...what ever... I love my body...and I appriciate it so much... because I am healthy in this body... free from cronic deseases... That is enough for me... And dont think that skinny people dont need to do some exercise and involve in sport. Exercise make you healthy okeyh...change your minded people...!!!





p/s : craving for lasagna again...haaiisshh...~

Wednesday, December 22, 2010

Dia dan Saya..Kami Berbeza

Saya : suka bercakap
Dia : lebih suka diam dan dengar

Kadang-kadang saya sampai kering idea nak cakap apa... Kadang-kadang sampai keluar cerita yang entah apa-apa entah... Saya takut dia bosan dengar saya bercakap tak berhenti-henti...
Bila saya diam, dia akan cakap macam ni "kenapa diam yang...cakap la"
Saya senyum... Saya tau, dia sebenarnya suka dengar saya bercakap... :)

Saya : suka texting panjang-panjang
Dia : suka reply pendek-pendek

Bila SMS saya hantar kat dia punya la panjang berjela-jela... Tapi dia reply pendek-pendek je...
Kadang-kadang rasa macam tak ada idea dah nak cerita pasal apa... Dalam kepala dah terfikir mungkin dia sibuk kot... Jadi... Malas nak ganggu...
Tapi bila saya tak text dia satu hari suntuk, tiba-tiba dia akan text saya macam ni "belagak"
Saya senyum depan handphone... Saya tau, sebenarnya dia sentiasa tunggu SMS dari saya... :)

Saya : suka high heel
Dia : suka sneakers

Nike, Reebok, Gallas, Everlast,... Ni semua yang dia belikan untuk saya... Dah nak penuh dah almari saya dengan sneakers... Baru je menambah koleksi few weeks ago... Reebok... high heel...?? dah tak nampak batang hidung dah...heheheh...
Saya tetap senyum... saya tau, dia nak saya selesa bila berjalan dengan dia... :)

Sunday, December 19, 2010

When everything is not the same

When everything is not the same like what we used to be...
People hope against hope...
And eventually...people lost their faith in people...
People stop hoping on each other...
When everything is not the same like what we used to be...

Like everything is fading...
All the feeling is like a lying...
When everything is not the same like what we used to be...

When everyhthing is not the same like what we used to be...
Because people changes...




p/s : in Allah lets us put our trust...Allah never lets you down...~

Thursday, December 16, 2010

♥ Family & Friends ♥

Alhamdulillah... that is the word that describe how grateful I am... My life have been blessed... Thanks Allah for giving me all these wonderful and amazing people...

I live in the middle of these amazing people :

Family & Friends 

What on Earth can replace them...??
U tell me...

Appreciate and share the great moment with them...
Trust me..when you get old... you will sit on the rocking chair and flash back all the great moment with them...
So... In the time where you are still young

Go and live your life to the fullest...!!!









p/s : rindu zaman ketika bergelar student...everything was simple...

Tuesday, December 14, 2010

You're the reason I believe in love

And everything
And I will always care
Through weakness and strength
Happiness and sorrow
For better, for worse
I will love you
With every beat of my heart

From this moment life has begun
From this moment you are the one
Right beside you is where I belong
From this moment on

From this moment, I have been blessed
I live only, for your happiness
And for your love, I give my last breath
From this moment on

I give my hand to you with all my heart
I can't wait to live my life with you I can't wait to start
You and I will never be apart
My dreams came true because of you

From this moment, as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing, I wouldn't give
From this moment on

You're the reason I believe in love
And you're the answer to my prayers from up above
All we need is just the two of us
My dreams came true because of you

From this moment, as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing, I wouldn't give
From this moment, I will love you
As long as I live from this moment on

The 10 Sickness of The Heart

You believe in the existance of ALLAH
but you do not fulfill HIS commands

You say you love The Prophet Muhammad (S.A.W)
But you do not follow his sunnah

You read the holy Quran
but you do not put in into practice

You enjoy all the benefits from ALLAH
but you are not greatful to HIM

You acknowledge syaitan is your enemy
but you do not go against him

You want to enter Paradise
but you do not work for it

You do not want to be thrown into hellfire
but you do not try to run away from it

You believe that every living thing will face death
but you do not prepare for it

You gossip and find faults in others
but you forget your own faults and bad habits

You bury the dead
but you do not take a lesson from it....




p/s : we call ourselves a Muslim...but does we acts like one..?? Subhanallah...~

Saturday, December 11, 2010

Kau + Aku = KITA

Sembilan tahun dulu aku paling tak suka dia... Dia adalah di antara classmate aku... Sudahlah datang ke sekolah dengan pakaian yang selekeh. Datang ke kelas pagi-pagi dah tidur dengan beg sekolah coklat dia tu. Empuk katanya. Entah kenapa aku paling tak suka tengok dia...
Orang kata; jangan terlalu membenci..kelak orang itu yang akan paling kita sayang
Okeyh... I think that quote memang jadi pada aku. Macam dah terkena sumpahan pulak. Hehehe...

Sebelum ke sekolah teknik aku adalah pelajar dari aliran agama... Jadinya kelas aku semuanya murid perempuan. Bila ke teknik aku rasa kekok sikit nk bercakap dengan lelaki. Tapi... Entah macam mana aku mula bercakap dengan dia ni. He is a nice person...!!! Dulu aku bendahari kelas. Memang mata duitan. Setiap hari aku akan mengutip duit kelas. So dari situ aku start bercakap dengan lelaki dalam kelas aku. 
Memandangkan aku adalah bendahari, setiap hari aku jadi along. Kutip duit kat budak-budak yang liat bayar duit kelas. Agaknya dia rimas kot aku hari-hari jadi along dalam kelas. So...dia lah orang pertama yang langsaikan duit kelas sampai hujung tahun. Bagus dia ni. Mungkin dari situ aku dah start rapat dengan dia. 

Dia banyak tolong aku dalam kelas. Espacially dalam subjek matematik dan lukisan kejuruteraan.. We are getting closer and closer. Sampai satu kelas ingat kami bercinta. Tapi entah macam mana aku rasa macam dia adalah jodoh aku... So silly kan...masa sekolah lagi dah fikir macam tu. Tapi serius... itu yang aku fikir. Ada something yang buat aku rasa satu hari pasti aku dengan dia.

Lepas tamat sekolah kami buat hal masing-masing... Dia ke sana... Aku ke sini... Kami lost contact. Rindunya tak payah cakap lah. Masing-masing further study... Entah macam mana aku dapat handphone number dia. Masa tu aku di Kuantan. Once in a while ada la jugak aku call and text dia. Aku pelik...walaupun dah tinggal kan sekolah 2-3 tahun. Tapi rasanya yang sama tetap ada dalam hati aku. Begitu lama aku simpan rasa tu. Nak di luahkan takut termalu sendiri. Jadi aku hanya mendiamkan diri. 

Aku percaya pada jodoh. Tahun akhir diploma... Kami dah mula rapat balik. Orang kata; kalau kita sayangkan dia...kita biarkan dia pergi..kalau dia balik pada kita...itulah jodoh kita... 
Again... that quote memang kena dengan aku... Again... Rasa macam terkena sumpahan... Tapi ni sumpahan best lah...hehehe...

Aku percaya pada jodoh...Allah mengizinkan semua ini berlaku. Tanggal 9 Mei 2010 aku mengikat tali pertunangan dengan dia. Dia..orang yang pernah aku benci 9 tahun dulu kerana berpakaian selekeh dan suka tidur dalam kelas... Alhamdulillah...rasa aku itu benar... 
Dan tak lama lagi...kami akan disatukan dengan ijab dan qabul. It is like a fairy tale to me....
Rasa aku itu memang benar... Dan Allah membenarkan itu semua berlaku...


Monday, December 6, 2010

1432 Hijrah with the new book

Begitu pantas masa berlalu...1431 dah tinggal kan kite...kini 1432 telah menjengukkan wajah...
Salam maal hijrah to all muslims around the Globe...

Mahrib tadi malaikat telah menukar buku amalan kita dengan yang baru. Ini bermakna buku amalan yang lama telah dinaikan untuk Allah menilai segala amalan kita sepanjang 1431. Amalan yang akan menjadi bekalan kita di akhirat nnt...

Mari kita muhasabah diri kita sepanjang 1431... Cukupkah amalan kebaikan yang telah kita buat. Buku yang sebelah mana yang penuh dengan catatan..?? Buku yang di sebelah kiri atau yang di sebelah kanan...?? Ingat lah teman-teman... ke mana sahaja kita pergi... malaikat sentiasa mencatat amalan kita...

Sempena Maal Hijrah 1432 ni..mari lah kita sama-sama berubah menjadi yang lebih baik... Rasulullah pernah bersabda... "buatlah kebaikan walaupun tidak banyak tetapi jangan berhenti dari berbuat kebaikan"
Sentiasa lah ingat kan pada diri sendiri kebaikan yang kita buat belum manjamin kita masuk ke  Syurga-Nya...

Marilah kita penuh kan buku di sebelah kanan dengan kebaikan...




Sunday, December 5, 2010

Kamu Adalah Rahmat Terindah untuk ku

Sepanjang hidupku kau adalah di antara perkara terindah dalam hidup ku...

Bila dikenang kembali bagaimana kita berjumpa sehingga saat ini, aku terasa semuanya memang sudah diatur oleh Allah.

Bila dinilai diriku ini...aku tahu menapa Allah menemukan kita berdua.
Aku tahu mengapa kau tetap memilihku 
walaupun adakalanya aku membuat kau terlalu marah...
Walaupun adakalanya aku membuat kau terlalu sedih...
Aku tahu mengapa kau masih mahu aku menjadi suri dalam hidupmu...
Kelak menjadi ibu kepada anak-anak mu...

Maaf...terkadang diriku tak sesempurna yang kau mahu...
Maaf...terkadang aku terlalu degil...
Maaf...terkadang kata-kata dan perbuatanku terlalu mengguris hati mu...
Tapi...hatiku...tak pernah berhenti dari menyayangimu...

Bila dinilai lagi diriku ini...aku bertanya kepada Allah...
Mengapa dipilihkan aku untuk mu...
Sedangkan kau layak untuk mendapat yang lebih baik dari aku...
Aku tahu...Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita berdua...
Terima kasih kerana memilih aku....
Terima kasih kerana menyayangi aku...





p/s : okeeyyhh...jiwang jap... :)
 

Ohhh...jiwang nye saye..!!!


   



p/s : dedicate to incek sayang saye...hehehe... ;p

Saturday, December 4, 2010

Perkahwinan & Rezeki

Tiba-tiba aku teringat kata-kata ayah tentang perkahwinan dan rezeki. Sekarang ni macam ramai orang takut dengan komitmen besar yang satu ni. Especially lelaki. Sebab mereka fikir bila dah kawen lagi banyak duit nak kena guna, ye la sebab hidup bukan bujang macam dulu. Nak kena tanggung isteri. Mula-mula kawen boleh tahan lagi la...sebab hidup berdua. Tapi bila dah ada anak...macam mana..??

Betul la tuh apa yang mereka fikir...perkahwinan bukan sekadar nak memuaskan hawa nafsu dengan cara yang halal. Tetapi juga tentang tanggung jawab dan amanah...


Tapi ayah kata :
" Jangan sempitkan fikiran. Setiap orang Allah telah kurnia kan rezeki masing-masing. Sebelum kawen rezeki kita banyak ni... Lepas kawen insyaAllah rezeki kita akan bertambah. Sebab rezeki dari pasangan kita... Rezeki kita + rezeki pasangan kita... Itu kalau belum ada anak. Bila dah mula nak ada anak jangan merungut dan jangan takut tentang semua benda yang tak cukup... kerana anak yang bakal lahir tu pun Allah dah janji kan rezeki untuknya.."

Kesimpulannya... Rezeki kita + rezeki pasangan kita + rezeki anak kita... Semuanya telah di janjikan Allah... Cuma atas kita macam mane kita nak mencari rezeki yang di berkati dan macam mana kita belanja kan rezeki yang Allah dah berikan untuk kita.

Jadi...kawan-kawan semua...jangan jadikan perkahwinan itu sebagai satu beban dalam hidup kita...
Rasullah tak mengaku umat kalau tak kawen...hehehe...so...kawen la...ingat...rezeki itu datang nye dari Allah..




p/s : selamat pengantin baru untuk kawan2... 

Wednesday, December 1, 2010

Fun Time ♥ ♥

Dah lama tak tulis blog rasanye...huhuhu..kinda busy lately..lot of things stuck in my head...macam-macam nak kene buat. Wedding preparation is totally make me nervous...
Tapi...last weekend was a great weekend...!!
FAMILY GATHERING...!!!

All my the Rembau-rians were at my house...Makan-makan...borak-borak...gossiping...hahaha...
Layan my niece...kongsi idea with my cousin about the wedding...sbb dia pun nak kawen gak...hehehe...jom2 kite lumba siapa dapat baby dulu..hahaha..boleh tak macam tu..?? Mereka duduk melepak di rumah saya sampai ke petang. Then petang tu ayahanda bawa mereka semua ke kampung Sempang Pantai...kat Merlimau nu..nak beli ikan la kunun-kunun nya...
Last-last tersangkut makan ikan bakar sekali...hehehe...sangat enjoy dapat berseronk ngan family... Dah lama tak buat aktiviti macam ni...

Ni la yang terjadi selepas semuanya habis disantap... 

The joy not end on that Sunday... The fun continued on Tuesday evening... Ayah bawak kami semua ke MAHA... Sejak MAHA dianjurkan...ni la pertama kalinya kami semua ke sana. Best jugak... Tak menang kaki..semua hall pameran & jualan kami masuk. Walaupun hujan sangat lebat...ala...hujan air je pun kan...hehehe... Tapi basah lencun jugak la kaki seluar aku...sebab hangkut sorng2 guna payung. Walaupun payung besar tapi nak duduk 3 orang bawah tu basah jugak la kan...

Disebabkan kaki seluar dah basah lencun hall pameran plak air-cond...plus banyak sangat jalan...kaki dah start cramp. Last-last mama aku yang surrender dulu...hehehe...nampak nya aku masih boleh bertahan berjalan tanpa henti... Ciri-ciri ini memang perlu ada pada kaki-kaki shopping macam aku ni...hehehe...

Sambil berjalan-jalan...tiba-tiba saya jumpa ini...!!!

Nak 1 macam ni...boleh..??

Dah macam Harry Potter la pulak kan kalau ada binatang ni...hehehe...tapi sure menarik dan pelik...

Dan perjalanan diteruskan...kemudian terjumpa lagi yang pelik....

Tembikai petak...

Ayah kata..tembikai ni menang di mould kan begini...sebab senang nak masuk dan disusunkan dalam container untuk pemasaran...cuba bayangkan kalau tembikai bulat-bulat tu..mesti susah nak susun dalam container kan...


p/s : rasa macam nak pegi tengok Harry Potter lagi lah...~