Sunday, December 26, 2010

All I have is You...Thank you Allah..

O Allah! I have surrendered myself over to you and have turned my face towards You, 
and leave all my affairs to You 
and depend on You 
and put my trust in You 
expecting Your reward 
and fearing Your punishment. 
There is neither fleeing from You 
nor refuge but with You. 
I believe in the Book (Qur'an) which You have revealed and 
 in Your Prophet (Muhammad) whom You have sent.
 
 
 
 

Friday, December 24, 2010

saya kurus...ye...saya memang kurus

Iye...saya memang kurus...bukan kurus sahaja...tapi kurus kering okeyh...
So... do you have a problem with that..?? What ever it is... I am so grateful for what I am... so greatful of being so skinny...
If you see me ugly in that skinny body it is up to you... For me, the ugly and the beauty of somebody is could be see from the inside...

Girls out there...note this when you say I am skinny:

1) While every girl out there struggling on their diet...worry about gain some weight..well.. I eat what I want... I eat as much as I can...without worrying my weight...

2)  This skinny girl is getting married...!! kurus kering pun...saya kawen okeyh...ada jugak orang nak kat saya...


You tell me... you dont worry about your weight when you eat too much...when you eat chocolate...when you eat ice cream..tell me you not worry at all... 
If people ask me about "tak takut gemuk ke..??" and I proudly will answer "NO"

So...I dont even care what people say...like...what ever... I love my body...and I appriciate it so much... because I am healthy in this body... free from cronic deseases... That is enough for me... And dont think that skinny people dont need to do some exercise and involve in sport. Exercise make you healthy okeyh...change your minded people...!!!





p/s : craving for lasagna again...haaiisshh...~

Wednesday, December 22, 2010

Dia dan Saya..Kami Berbeza

Saya : suka bercakap
Dia : lebih suka diam dan dengar

Kadang-kadang saya sampai kering idea nak cakap apa... Kadang-kadang sampai keluar cerita yang entah apa-apa entah... Saya takut dia bosan dengar saya bercakap tak berhenti-henti...
Bila saya diam, dia akan cakap macam ni "kenapa diam yang...cakap la"
Saya senyum... Saya tau, dia sebenarnya suka dengar saya bercakap... :)

Saya : suka texting panjang-panjang
Dia : suka reply pendek-pendek

Bila SMS saya hantar kat dia punya la panjang berjela-jela... Tapi dia reply pendek-pendek je...
Kadang-kadang rasa macam tak ada idea dah nak cerita pasal apa... Dalam kepala dah terfikir mungkin dia sibuk kot... Jadi... Malas nak ganggu...
Tapi bila saya tak text dia satu hari suntuk, tiba-tiba dia akan text saya macam ni "belagak"
Saya senyum depan handphone... Saya tau, sebenarnya dia sentiasa tunggu SMS dari saya... :)

Saya : suka high heel
Dia : suka sneakers

Nike, Reebok, Gallas, Everlast,... Ni semua yang dia belikan untuk saya... Dah nak penuh dah almari saya dengan sneakers... Baru je menambah koleksi few weeks ago... Reebok... high heel...?? dah tak nampak batang hidung dah...heheheh...
Saya tetap senyum... saya tau, dia nak saya selesa bila berjalan dengan dia... :)

Sunday, December 19, 2010

When everything is not the same

When everything is not the same like what we used to be...
People hope against hope...
And eventually...people lost their faith in people...
People stop hoping on each other...
When everything is not the same like what we used to be...

Like everything is fading...
All the feeling is like a lying...
When everything is not the same like what we used to be...

When everyhthing is not the same like what we used to be...
Because people changes...




p/s : in Allah lets us put our trust...Allah never lets you down...~

Thursday, December 16, 2010

♥ Family & Friends ♥

Alhamdulillah... that is the word that describe how grateful I am... My life have been blessed... Thanks Allah for giving me all these wonderful and amazing people...

I live in the middle of these amazing people :

Family & Friends 

What on Earth can replace them...??
U tell me...

Appreciate and share the great moment with them...
Trust me..when you get old... you will sit on the rocking chair and flash back all the great moment with them...
So... In the time where you are still young

Go and live your life to the fullest...!!!









p/s : rindu zaman ketika bergelar student...everything was simple...

Tuesday, December 14, 2010

You're the reason I believe in love

And everything
And I will always care
Through weakness and strength
Happiness and sorrow
For better, for worse
I will love you
With every beat of my heart

From this moment life has begun
From this moment you are the one
Right beside you is where I belong
From this moment on

From this moment, I have been blessed
I live only, for your happiness
And for your love, I give my last breath
From this moment on

I give my hand to you with all my heart
I can't wait to live my life with you I can't wait to start
You and I will never be apart
My dreams came true because of you

From this moment, as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing, I wouldn't give
From this moment on

You're the reason I believe in love
And you're the answer to my prayers from up above
All we need is just the two of us
My dreams came true because of you

From this moment, as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing, I wouldn't give
From this moment, I will love you
As long as I live from this moment on

The 10 Sickness of The Heart

You believe in the existance of ALLAH
but you do not fulfill HIS commands

You say you love The Prophet Muhammad (S.A.W)
But you do not follow his sunnah

You read the holy Quran
but you do not put in into practice

You enjoy all the benefits from ALLAH
but you are not greatful to HIM

You acknowledge syaitan is your enemy
but you do not go against him

You want to enter Paradise
but you do not work for it

You do not want to be thrown into hellfire
but you do not try to run away from it

You believe that every living thing will face death
but you do not prepare for it

You gossip and find faults in others
but you forget your own faults and bad habits

You bury the dead
but you do not take a lesson from it....




p/s : we call ourselves a Muslim...but does we acts like one..?? Subhanallah...~

Saturday, December 11, 2010

Kau + Aku = KITA

Sembilan tahun dulu aku paling tak suka dia... Dia adalah di antara classmate aku... Sudahlah datang ke sekolah dengan pakaian yang selekeh. Datang ke kelas pagi-pagi dah tidur dengan beg sekolah coklat dia tu. Empuk katanya. Entah kenapa aku paling tak suka tengok dia...
Orang kata; jangan terlalu membenci..kelak orang itu yang akan paling kita sayang
Okeyh... I think that quote memang jadi pada aku. Macam dah terkena sumpahan pulak. Hehehe...

Sebelum ke sekolah teknik aku adalah pelajar dari aliran agama... Jadinya kelas aku semuanya murid perempuan. Bila ke teknik aku rasa kekok sikit nk bercakap dengan lelaki. Tapi... Entah macam mana aku mula bercakap dengan dia ni. He is a nice person...!!! Dulu aku bendahari kelas. Memang mata duitan. Setiap hari aku akan mengutip duit kelas. So dari situ aku start bercakap dengan lelaki dalam kelas aku. 
Memandangkan aku adalah bendahari, setiap hari aku jadi along. Kutip duit kat budak-budak yang liat bayar duit kelas. Agaknya dia rimas kot aku hari-hari jadi along dalam kelas. So...dia lah orang pertama yang langsaikan duit kelas sampai hujung tahun. Bagus dia ni. Mungkin dari situ aku dah start rapat dengan dia. 

Dia banyak tolong aku dalam kelas. Espacially dalam subjek matematik dan lukisan kejuruteraan.. We are getting closer and closer. Sampai satu kelas ingat kami bercinta. Tapi entah macam mana aku rasa macam dia adalah jodoh aku... So silly kan...masa sekolah lagi dah fikir macam tu. Tapi serius... itu yang aku fikir. Ada something yang buat aku rasa satu hari pasti aku dengan dia.

Lepas tamat sekolah kami buat hal masing-masing... Dia ke sana... Aku ke sini... Kami lost contact. Rindunya tak payah cakap lah. Masing-masing further study... Entah macam mana aku dapat handphone number dia. Masa tu aku di Kuantan. Once in a while ada la jugak aku call and text dia. Aku pelik...walaupun dah tinggal kan sekolah 2-3 tahun. Tapi rasanya yang sama tetap ada dalam hati aku. Begitu lama aku simpan rasa tu. Nak di luahkan takut termalu sendiri. Jadi aku hanya mendiamkan diri. 

Aku percaya pada jodoh. Tahun akhir diploma... Kami dah mula rapat balik. Orang kata; kalau kita sayangkan dia...kita biarkan dia pergi..kalau dia balik pada kita...itulah jodoh kita... 
Again... that quote memang kena dengan aku... Again... Rasa macam terkena sumpahan... Tapi ni sumpahan best lah...hehehe...

Aku percaya pada jodoh...Allah mengizinkan semua ini berlaku. Tanggal 9 Mei 2010 aku mengikat tali pertunangan dengan dia. Dia..orang yang pernah aku benci 9 tahun dulu kerana berpakaian selekeh dan suka tidur dalam kelas... Alhamdulillah...rasa aku itu benar... 
Dan tak lama lagi...kami akan disatukan dengan ijab dan qabul. It is like a fairy tale to me....
Rasa aku itu memang benar... Dan Allah membenarkan itu semua berlaku...


Monday, December 6, 2010

1432 Hijrah with the new book

Begitu pantas masa berlalu...1431 dah tinggal kan kite...kini 1432 telah menjengukkan wajah...
Salam maal hijrah to all muslims around the Globe...

Mahrib tadi malaikat telah menukar buku amalan kita dengan yang baru. Ini bermakna buku amalan yang lama telah dinaikan untuk Allah menilai segala amalan kita sepanjang 1431. Amalan yang akan menjadi bekalan kita di akhirat nnt...

Mari kita muhasabah diri kita sepanjang 1431... Cukupkah amalan kebaikan yang telah kita buat. Buku yang sebelah mana yang penuh dengan catatan..?? Buku yang di sebelah kiri atau yang di sebelah kanan...?? Ingat lah teman-teman... ke mana sahaja kita pergi... malaikat sentiasa mencatat amalan kita...

Sempena Maal Hijrah 1432 ni..mari lah kita sama-sama berubah menjadi yang lebih baik... Rasulullah pernah bersabda... "buatlah kebaikan walaupun tidak banyak tetapi jangan berhenti dari berbuat kebaikan"
Sentiasa lah ingat kan pada diri sendiri kebaikan yang kita buat belum manjamin kita masuk ke  Syurga-Nya...

Marilah kita penuh kan buku di sebelah kanan dengan kebaikan...




Sunday, December 5, 2010

Kamu Adalah Rahmat Terindah untuk ku

Sepanjang hidupku kau adalah di antara perkara terindah dalam hidup ku...

Bila dikenang kembali bagaimana kita berjumpa sehingga saat ini, aku terasa semuanya memang sudah diatur oleh Allah.

Bila dinilai diriku ini...aku tahu menapa Allah menemukan kita berdua.
Aku tahu mengapa kau tetap memilihku 
walaupun adakalanya aku membuat kau terlalu marah...
Walaupun adakalanya aku membuat kau terlalu sedih...
Aku tahu mengapa kau masih mahu aku menjadi suri dalam hidupmu...
Kelak menjadi ibu kepada anak-anak mu...

Maaf...terkadang diriku tak sesempurna yang kau mahu...
Maaf...terkadang aku terlalu degil...
Maaf...terkadang kata-kata dan perbuatanku terlalu mengguris hati mu...
Tapi...hatiku...tak pernah berhenti dari menyayangimu...

Bila dinilai lagi diriku ini...aku bertanya kepada Allah...
Mengapa dipilihkan aku untuk mu...
Sedangkan kau layak untuk mendapat yang lebih baik dari aku...
Aku tahu...Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita berdua...
Terima kasih kerana memilih aku....
Terima kasih kerana menyayangi aku...





p/s : okeeyyhh...jiwang jap... :)
 

Ohhh...jiwang nye saye..!!!


   



p/s : dedicate to incek sayang saye...hehehe... ;p

Saturday, December 4, 2010

Perkahwinan & Rezeki

Tiba-tiba aku teringat kata-kata ayah tentang perkahwinan dan rezeki. Sekarang ni macam ramai orang takut dengan komitmen besar yang satu ni. Especially lelaki. Sebab mereka fikir bila dah kawen lagi banyak duit nak kena guna, ye la sebab hidup bukan bujang macam dulu. Nak kena tanggung isteri. Mula-mula kawen boleh tahan lagi la...sebab hidup berdua. Tapi bila dah ada anak...macam mana..??

Betul la tuh apa yang mereka fikir...perkahwinan bukan sekadar nak memuaskan hawa nafsu dengan cara yang halal. Tetapi juga tentang tanggung jawab dan amanah...


Tapi ayah kata :
" Jangan sempitkan fikiran. Setiap orang Allah telah kurnia kan rezeki masing-masing. Sebelum kawen rezeki kita banyak ni... Lepas kawen insyaAllah rezeki kita akan bertambah. Sebab rezeki dari pasangan kita... Rezeki kita + rezeki pasangan kita... Itu kalau belum ada anak. Bila dah mula nak ada anak jangan merungut dan jangan takut tentang semua benda yang tak cukup... kerana anak yang bakal lahir tu pun Allah dah janji kan rezeki untuknya.."

Kesimpulannya... Rezeki kita + rezeki pasangan kita + rezeki anak kita... Semuanya telah di janjikan Allah... Cuma atas kita macam mane kita nak mencari rezeki yang di berkati dan macam mana kita belanja kan rezeki yang Allah dah berikan untuk kita.

Jadi...kawan-kawan semua...jangan jadikan perkahwinan itu sebagai satu beban dalam hidup kita...
Rasullah tak mengaku umat kalau tak kawen...hehehe...so...kawen la...ingat...rezeki itu datang nye dari Allah..




p/s : selamat pengantin baru untuk kawan2... 

Wednesday, December 1, 2010

Fun Time ♥ ♥

Dah lama tak tulis blog rasanye...huhuhu..kinda busy lately..lot of things stuck in my head...macam-macam nak kene buat. Wedding preparation is totally make me nervous...
Tapi...last weekend was a great weekend...!!
FAMILY GATHERING...!!!

All my the Rembau-rians were at my house...Makan-makan...borak-borak...gossiping...hahaha...
Layan my niece...kongsi idea with my cousin about the wedding...sbb dia pun nak kawen gak...hehehe...jom2 kite lumba siapa dapat baby dulu..hahaha..boleh tak macam tu..?? Mereka duduk melepak di rumah saya sampai ke petang. Then petang tu ayahanda bawa mereka semua ke kampung Sempang Pantai...kat Merlimau nu..nak beli ikan la kunun-kunun nya...
Last-last tersangkut makan ikan bakar sekali...hehehe...sangat enjoy dapat berseronk ngan family... Dah lama tak buat aktiviti macam ni...

Ni la yang terjadi selepas semuanya habis disantap... 

The joy not end on that Sunday... The fun continued on Tuesday evening... Ayah bawak kami semua ke MAHA... Sejak MAHA dianjurkan...ni la pertama kalinya kami semua ke sana. Best jugak... Tak menang kaki..semua hall pameran & jualan kami masuk. Walaupun hujan sangat lebat...ala...hujan air je pun kan...hehehe... Tapi basah lencun jugak la kaki seluar aku...sebab hangkut sorng2 guna payung. Walaupun payung besar tapi nak duduk 3 orang bawah tu basah jugak la kan...

Disebabkan kaki seluar dah basah lencun hall pameran plak air-cond...plus banyak sangat jalan...kaki dah start cramp. Last-last mama aku yang surrender dulu...hehehe...nampak nya aku masih boleh bertahan berjalan tanpa henti... Ciri-ciri ini memang perlu ada pada kaki-kaki shopping macam aku ni...hehehe...

Sambil berjalan-jalan...tiba-tiba saya jumpa ini...!!!

Nak 1 macam ni...boleh..??

Dah macam Harry Potter la pulak kan kalau ada binatang ni...hehehe...tapi sure menarik dan pelik...

Dan perjalanan diteruskan...kemudian terjumpa lagi yang pelik....

Tembikai petak...

Ayah kata..tembikai ni menang di mould kan begini...sebab senang nak masuk dan disusunkan dalam container untuk pemasaran...cuba bayangkan kalau tembikai bulat-bulat tu..mesti susah nak susun dalam container kan...


p/s : rasa macam nak pegi tengok Harry Potter lagi lah...~

Tuesday, November 16, 2010

Jika aku punya suami...

Jika aku punya suami...
Aku mahu mencintai suamiku seperti Aisya mencintai dan mentaati Muhammad S.A.W...

J.E.A.L.O.U.S

"Ku akui cemburu mula menular dalam hati...Pabila kau bersama yang lain..."
Sedangkan isteri Rasullulah S.A.W, Aisya mempunyai perasaan tersebut. Inikan pula kita wanita biasa yang terlalu banyak kekhilafan.
Aisya r.a terlalu mencemburi Khadija walaupun ketika Rasulullah mengahwini beliau Khadija sudah tiga tahun wafat.

So...it's not wrong to have this feeling...  

Narrated 'Aisha:

    I never felt so jealous of any woman as I did of Khadija, though she had died three years before the Prophet married me, and that was because I heard him mentioning her too often, and because his Lord had ordered him to give her the glad tidings that she would have a palace in Paradise, made of Qasab and because he used to slaughter a sheep and distribute its meat among her friends.

 p/s :

Thursday, November 11, 2010

Bila aku jatuh cinta

Allahu Rabbi...
Aku minta izin
Bila suatu saat aku jatuh cinta
Jangan biarkan cintaku untuk-Mu berkurang
Hingga membuatku lalai akan adanya Engkau...

Allahu Rabbi...
Aku punya pinta...
Bila suatu saat aku jatuh cinta
Penuhilah hatiku dengan haibah cinta-Mu yang tiada terbatas...
Biar rasaku pada-Mu tetap utuh...

Allahu Rabbi...
Izinkanlah bila suatu saat aku jatuh cinta
Kerana rasa cinta itu lumrah manusia..
Pilihkan untukku seseorang yang hatinya penuh dengan kasih-Mu
Dan membuatku semakin mengagumi-Mu

Allahu Rabbi...
Bila suatu saat aku jatuh hati..
Pertemukanlah kami...
Berilah kesempatan untuk lebih mendekati cinta-Mu
Cinta yang tak pernah pupus oleh waktu...

Allahu Rabbi...
Pintaku terakhir adalah seandainya kujatuh hati
Jangan pernah Kau palingkan wajah-Mu dariku...
Anugerahkanlah aku cinta-Mu
Cinta haqiqi yang tiada berbelah bahagi...
Cinta yang bisa membuka mata hati...


p/s : cintailah dengan cinta kepada Allah...

Monday, November 8, 2010

Cooking obsession

Aku suka makan...hehehe...nampak je kurus dan kering begini tapi nafsu makan tak penah kering. Aku suka masak makanan yang aku suka makan. Instead of beli kat luar dengan harga yang mahal baik masak sendiri kan. Contohnya macam spagetti...haaaa...aku suka betul dengan masakan Itali yang satu ni. So...setiap kali rasa nak makan, aku masak sendiri. Jimat...!! boleh makan banyak..!! Cuma kadang-kadang bila malas nak masak tu aku makan jugak kat luar... ;p

Selain tu aku suka baking... Cupcake paling aku suka buat. Best dan seronok. Cuma sekarang dah tak buat lagi sebab oven aku dh rosak. Kalau nak buat jugak kena la guna oven manual kat dapur tu. Aku suka buat cookies juga..coklat cookies. *drooling* 
Pendek kata...aku suka cuba semua benda yang sedap dan menarik. Recently aku telah berjaya buat homemade coklat...mama aku cakap sedap. Mula-mula letak raisin...sebab masa tu cari badam tak jumpa-jumpa. 

Ni la dia coklat homemade buatan saya
Ni la coklat homamade aku. Kalau ada siapa-siapa nak order untuk buat gift, boleh la order..hehehe...harga boleh runding...

Hari tu ada terfikir nak buat muffin...Green apple muffin...huhuhu tapi macam tak terbuat lagi..sebab sekarang ni tiba-tiba je aku nak buat waffle. Tapi waffle maker tak ada.  Aku memang suka makan waffle..Lagi-lagi yang di sapu coklat...*drooling again*

Aku akan pastikan aku memiliki waffle maker tak lama lagi...!!! Jadi...Aku boleh makan waffle bila-bila masa aku suka...Mesti sedap bila disapu dengan Nutella...*nyum..nyum*
Boleh buat sarapan dan minum petang...!!! Tak sabar nyaaaaaaa....!!!

p/s : bercita-cita nak bukak confectionary shop...ada jual cookies, coklat, cupcake, n sweets...

Thursday, November 4, 2010

Don't make a promise if you think to break it

Narrated Abu Huraira:
The Prophet said, "The signs of a hypocrite are three:

1. Whenever he speaks, he tells a lie.

2. Whenever he promises, he always breaks it (his promise ).

3. If you trust him, he proves to be dishonest. (If you keep something as a trust with him, he will not return it.)"



p/s : semoga di jauhi dengan sifat ini

Tuesday, November 2, 2010

The course of true love never did run smooth

Thank you Allah for giving me this person...
The person who never gave up on me...
The person who always stand by me no matter what...
The person who always loves me even he so sick to death with my stubbornness...

Thank you Allah...








p/s : nobody can replace him...

Friday, October 29, 2010

Happy birthday mama

Patutnya nak tulis entry ni semalam sebab semalam la birthday mama aku. Tapi...there were lots of things to do lah..tak sempat.

Setiap tahun aku tak pernah lupa birthday mama, tapi macam mana entah semalam aku boleh terlupa...deeyyy...apa punya anak la ni...huhuhu..adik aku pun sama jugak boleh terlupa...hahaha...Hanya tersedar bila adik aku bukak facebook then tertengok abang aku punya post. Cepat-cepat aku tengok kalender.

"A'ah laaah...hari 28 Oktober...hari jadi mama..."

Alamak..macam mana aku boleh lupa...!!! Kebetulan masa tu mama aku keluar pergi rumah nenek. So...aku pun berkira-kira nak pergi Jusco beli kek. Sudah la dengan tak mandinya lagi. Aku terus ambil handphone text incek tunang about the incident. Aku ajak dia peri Jusco teman beli kek. Tapi dia kata tak payah, nanti dia pergi beli dan hantarkan ke rumah sebab tengahari tu dia mahu ke Johor. Yeaayy...!!! Selesai masalah aku...hehehe..the very much thank you incek sayang...Love you lah...But hey...!! I love mama more... hehehe...

Tarraaaaa...Kek Mocha Wallnut for my mama



After the cake was delivered...aku simpan la dalam peti sejuk. Tapi mama balik dia tak tanya apa-apa pun pasal kek tu.

Malamnya pulak mama nak bertolak ke Sabah. So, aku tunggu semua orang pulang dari kerja for the celebration....Walaupun seorang dari kami tak ade...sedih jugak laaaa...
Mama : Kesian Jaja tak ada...

Hmmmm...Tak apa la mama...Jaja kan tengah exam...Tahun ni saja yangtak cukup satu...
Hihihi...Love them so much...
p/s : bila la ade orang nak beli kan kek untuk hari jadi saya...

Thursday, October 21, 2010

Diskriminasi gadis bertubuh kecil

Dengar tajuk entry ni terasa macam masalah besar pulak kan...Sebenarnya tidak...

But..hye...what's wrong of being petite..?? 
Jangan tengok gadis bertubuh kecil ni tak mempunyai semangat yang besar. Kadang-kadang terasa di diskriminasi kan pulak dalam mencari kerja. 

Apabila saya ditemuduga untuk jawatan jurutera, soalan-soalan yang biasa diajukan kepada saya yang bertubuh kecil ini :
"boleh ke awak duduk kat site ni..? Nak jaga indon-indon & bangla-bangla tu...? awak ni kecik je...awak marah bangla dan indon2 tu pun diorg tak takut"

Patah semangat daku ini...Dalam hati berkata "Sure aku tak dapat kerja ni"

Ok...mungkin saya harus bertukar profesion daripada jurutera kepada tenaga pengajar politeknik ke...IKM ke...mungkin itu lebih sesuai. Selasa yang lepas saya pergi temuduga Pegawai Latihan Vokasional di Sungai Petani...Still the same question they asked me...

"awak ni yakin ke boleh mengajar student IKM..?? comel sangat awak ni..Nanti kene buli dengan student pulak...Silap-silap kita pun tak kenal mana satu tenaga pengajar mana satu student.."

Dah bosan lah dengar pertanyaan-pertanyaan macam ni...Habis tu kerja yang macam mana yang sesuai dengan gadis bertubuh kecil macam saya ni...??
Jadi kerani je..?? 
Cuba anda bagi cadangan kat saya ni jawatan apa lagi yang sesuai dengan saya ni...Tolonglah jangan mendiskriminasikan gadis bertubuh kecil macam saya ni. Saya percaya ramai lagi kat luar sana tu mengalami masalah macam saya ni. 

Kecil-kecil cili padi...don't under estimate our capability la weh...ingat kami kecik kami tak mampu ke nak buat kerja seperti jurutera dan tenaga pengajar ni..??
Tak kan la saiz tubuh badan adalah kriteria untuk menjawat jawatan macam tu...Kalau tu la yang menjadi kriterianya lain kali letak dalam syarat-syarat pada iklan jawatan kosong tersebut. Ketinggian, berat badan dan sebagai nya...kan senang...!!

p/s : Terasa macam dah malas nak pergi temuduga lagi...

Friday, October 15, 2010

I Love

I Love :





1. The smell of fresh roses...hmmm...so refreshing...


2. Island & beach
3. Sunset by the beach


p/s : really need a vacation

Monday, October 11, 2010

Terima kasih

Dalam hidup ni kadang-kadang kita saling bergantung antara satu sama lain...undeniable...


Tak kisah la tu kan. Memang hidup ni saling memerlukan. Saling tolong menolong. Tapi kadang-kadang kita tak sedar kita terlupa untuk mengucap terima kasih. Walaupun pertolongan tu tak sebesar mana. Tapi ucapan terima kasih tu besar maknanya bagi orang yang memberikan pertolongan tersebut. Rasa diri lebih di hargai. Bukanlah mengharapkan sangat dengan ucapan terima kasih tu. Tapi atas rasa tanggungjawab dan budi bahasa.


Bukan kena bayar pun kalau ucap terima kasih...


Apabila orang meminta pertolongan pada kita, pasti sedaya upaya kita ingin memenuhi. Tak mahu mengecewakan...sedaya habis...
Sebaiknya janganlah kita terlalu mengharap orang tu dapat menolong kita walaupun kita meminta. 


 Kita manusia, tak lari dari kesilapan. Kadang-kadang tak dapat nak memenuhi pertolongan samada dengan sengaja atau tidak. Tak perlulah la nak marah pada orang yang tak dapat nak menolong kita tu. Mungkin dia juga adalah masalah dia sendiri.  Walaupun pada awalnya dia menyatakan kesanggupan untuk menolong.


Dalam bahasa yang kasar sikit mungkin saya boleh tulis begini :

"kau dah la mintak tolong dengan orang. Lepas tu kau nak marah-marah dia pulak. Dah la tak cakap terima kasih."

Tak kisah la di antara kawan-kawan ke, mak dengan anak ke, suami dengan isteri ke, antara adik beradik ke...


p/s : tak semua permintaan dapat dipenuhi, dan tak mengharapkan pun ucapan terima kasih...

Thursday, October 7, 2010

Pulangkan ayahanda saya

Luahan hati dari seorang anak yang terpaksa berkongsi ayah dengan masayarakat

Jika sekiranya anda membaca text ini dan mengenali keluarga kami, saya berharap anda boleh memulangkan kembali ayahanda saya ke pangkuan keluarganya.

Kepada masyarakat di luar sana, jangan anda fikir anda sahaja yang mempunyai keluarga. Jangan anda fikir anda seorang sahaja yang mahu menghabiskan masa anda bersama keluarga dan anak-anak. Jangan anda fikir anda sahaja yang mahu membawa keluarga anda pergi bercuti.
Saya hanya mempunyai seorang sahaja ayah. Dulu kami sekeluarga mempunyai banyak masa bersama. Tetapi kini masyarakat telah mengambil ayah saya dari pangkuan keluarganya. 
Tak cukup-cukupkah dia telah berkhidmat kepada anda semua dari jam 9 pagi hingga 6 petang?
Kenapa mahu mengambil masa dia sehingga 24 jam..?? Tak pernahkan anda terfikir tentang keluarga dia? Isteri dan anak-anaknya yang lebih memerlukannya di rumah? 
Tak sedarkah anda bahawa ayah saya juga mempunyai keluarga, isteri dan anak-anak. Tak terfikirkah anda ayah saya juga mahu menghabiskan masa bersama kami? Seperti anda semua?

Kenapa waktu malamnya mahu diambil juga..?? Kenapa hujung minggunya mahu dipenuhkan juga? Masa untuk kami bersama di mana...??
Saya mengerti tanggungjawab ayah saya. Kerana dia telah memilih haluan kerjaya seperti ini. Tapi kenapa dia tak pernah diberi kehidupan seperti orang lain.
Ayah saya masih mempunyai isteri dan anak-anak sekiranya anda semua terlupakan itu.

Saya sedih bila lihat ayah pulang dengan penat, kemudian di sebelah malam terkejar-kejar memenuhi pelbagai majlis. Saya sedih bila terkadang kesihatan ayah tidak menentu. Saya sedih bila ayah terpaksa membatalkan janji dengan anak-anaknya semata-mata mahu memenuhi kehendak masyarakat.

Masyarakat sekalian...anda sungguh kejam.!! Bila undangan tidak dipenuhi pelabagai cemuhan dilempar. Bila kehendak lambat ditunaikan pelbagai fitnah ditabur...

Masyarakat sekalian...pernahkah anda melihat cara ayah saya bekerja...?? Sekiranya anda tahu dan sedar, saya jamin anda tidak akan mampu menggalas beban tanggungjawab yang sedang ayah saya pikul sekarang ini. 
Tanyalah kami anak-anak ini berapa tahun sekali kami sekeluarga dapat bercuti bersama? Sila faham soalan itu...berapa tahun sekali...bukan berapa kali setahun...

Semuanya kerana anda semua wahai masyarakat...!!

Saya hanya meminta anda memahami tugas ayah...janganlah ambil dia dari kami. Dia masih ada keluarga, isteri dan anak-anak seperti anda semua...

p/s : Rindukan kehidupan dahulu...

Sunday, October 3, 2010

10.10.10

Ramai yang tertungu-tunggu tarikh 10.10.10 kan..??

 
Pada pemerhatian saya terlalu ramai yang memilih tarikh untuk melangsungkan majlis pertunangan atau majlis pernikahan. Saya tertanya-tanya di mana keistimewaan tarikh ni..?? mungkin pada susunan angkanya. 

Sekadar pandangan peribadi, kalau saya mahu memilih tarikh pernikahan atau pertunangan saya tidak akan memilih tarikh yang terlalu ramai orang mahukan. Sekiranya saya mahu memilih tarikh untuk peristiwa penting dalam hidup saya pastinya lain dari orang lain. Baru lah saya akan rasa keistimewaannya.

Ibarat anda membeli kain pasang yang coraknya sudah terlalu ramai orang memilih. Kemudian anda datang ke pejabat ternampak rakan pejabat anda juga memakai baju dari kain yang sama. Atau tererampak dengan seseorang yang memakai baju corak yang sama di kenduri kahwin. Mesti anda sudah tidak rasa keistimewaan pada kain baju tersebut. Sedangkan anda berharap baju andalah yang lain dari yang lain.

Walaubagaimana pun mungkin meraka yang memilih tarikh sedemikin ada alasan tersendiri...
Entry ini sekadar pendapat peribadi...

p/s : tarikh sudah dipilih

Thursday, September 30, 2010

Tanyalah

Kalau saya tak tanya jangan ingat saya tak kisah. Kalau rasa saya tak kisah sebab saya tak tanya jangan fikir kamu boleh buat macam-macam. Sebab kamu fikir saya tak kisah dengan tak bertanya.

Sebab dalam hati saya kata; "perlu ke saya bertanya..??" 

Kamu dah besar...

Kamu dah matang...

Kamu boleh berfikir sendiri...

Kamu tak perlu tunggu untuk saya bertanya...

Ah...tak apa lah...kalau saya nak bertanya biarlah saya bertanya dalam hati sahaja...

Ya....memang tak akan dapat jawapan kalau pertanyaan itu hanya terdasar di dalam hati sahaja...mungkin itu lebih bagus...


p/s : tak suka orang banyak tanya...huh...

Sunday, September 26, 2010

Ya Tuhan

Ya Tuhan,
Mengapa Kau mempertemukan dua jiwa 
untuk mereka saling menyakiti...

Bukan kah dua jiwa itu harus menyenangi antara satu sama lain... 



p/s : mohon diberikan kekuatan...amin..~

Friday, September 24, 2010

Tukang jahit oh tukang jahit

Mama saya selalu hantar baju untuk di tempah kat aunty ni. Baju saya juga. 

Petang tadi mama call aunty tu untuk bertanyakan tentang baju yang dia tempah baru-baru ini samada dah siap atau belum. Tapi lain pula khabar berita yang mamaku terima. Aunty tu dah tak mahu mengambil tempahan jahit baju lagi...OMG...!!! Jadi...tahukah anda semua maksudnya itu..?? Aunty tu mahu berpindah ke Seremban. 

Nampaknya kami terpaksa mencari tukang jahit yang baru. Aunty ni jahit baju untuk kami sekeluarga (perempuan sahaja). Baju yang dia jahit sangat selesa dipakai.

Dan sekarang mama sudah pening kepala, siapa yang mahu menjahit baju-baju dia. Nampaknya saya juga terpening kepala memikirkan di mana mahu menghantar baju nikahku untuk dijahit. I trusted her. Sebab sebelum ini dia yang menjahit baju untuk majlis pertunangan saya. Adoii...the wedding is in 5 months...pening-pening...


                                                  




Saturday, September 18, 2010

Bekerjalah dengan ikhlas

Aidilfitri sudah seminggu sudah pastinya ramai yang sudah memulakan tugas masing-masing setelah bercuti dan berhari raya. Setelah lama bercuti dan berhari raya pasti ramai di antara kita liat sedikit untuk memulakan kerja. Almaklumla lama bercuti dan berseronok. Tapi tanggungjawab tetap perlu dilaksanakan.

Bercerita tentang kerja saya ingin berkongsi dengan pembaca semua tentang peristiwa petang tadi. Hari ini saya keluar dating dengan Incek Tunang saya. Setelah berjalan-jalan di bandar, kami pergi menjamu selera. Sesudah itu kami mengambil keputusan untuk pulang memandangkan hari semakin petang. Kami pun keluar dari pusat membeli belah dan menuju ke tempat letak kereta.

Semasa kami sedang berjalan kaki ke tempat letak kereta, kami ternampak ada 2 orang makcik yang bekerja sebagai tukang sapu sampah di jalanan (menyapu daun-daun dan sampah-sampah lain). Sudah tentu-tentu kita dapat bayangkan mereka bekerja di bawah terik mentari. Kami berjalan melepasi salah seorang dari makcik tersebut (seorang lagi sudah jauh kehadapan). Sedang kami melepasi salah seorang makcik, makcik yang satu lagi menoleh kebelakang dan menyuruhnya supaya lekas (mereka mahu pulang). Tapi makcik tersebut menjawab: 

"Tak apa, kau jalan dulu. Aku nak sapu sikit lagi daun ni" 

Saya memang tidak ambil kisah tentang perkara tersebut. Tapi, situasi tersebut rupanya diperhatikan oleh Incek Tunang saya. 

"Cuba tengok makcik tu, tadi dia dah sapu kat sini. Sekarang Aman rasa masa kerja diaorang dah habis, tapi makcik tu masih lagi nak menyapu. Makcik tu bekerja dengan ikhlas. Cara dia bercakap pun kita tau dia ikhlas dengan kerja dia. Kalau orang lain mesti cakap, waktu kerja aku dah habis, lagipun aku dah menyapu kat sini tadi"

Saya dengar terus terdiam. Ada kebenarannya apa yang Incek Tunang saya cakapkan tu. Dalam hati saya terdapat keinsafan dan kekaguman. Insaf kerana kadang-kadang kita bekerja penuh dengan rungutan, walhal itu memang sudah menjadi tanggungjawab kita. Insaf kerana walaupun kita bekerja dibawah kedinginan penghawa dingin kita masih mahu pulang kerja awal dan kadang-kadang curi tulang. Dan saya kagum bagaimana Incek Tunang saya boleh begitu peka dengan keadaan sekeliling dia. Sedangkan saya pandang sebelah mata pun tidak kepada makcik tersebut. What a shame...dan terasa diri ini sangat loser.


p/s : Walau apapun pekerjaan kita, lakukanlah dengan ikhlas. Kerana kerja itu ibadah.

Wednesday, September 8, 2010

Salam Lebaran

Insyaallah hari Jumaat ni (10 September 2010) kita akan menyambut Hari Raya Aidilfiri. Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk menyusun sepuluh jari menghulur salam memohon ampun dan maaf kepada seluruh sahabat handai dan taulan serta ahli keluarga yang mengenali diri ini. Semoga Aidilfitri ini mengukuhkan lagi ukhwah yang terjalin...



Salam Lebaran...Maaf Zahir dan Batin








p/s : tahun ini saya beraya sebagai tunangan orang...huhuhu...the feeling is differen. Untuk Incek Tunang tersayang...saya sayang kamu *hugs*